FİİLE “DEĞİLİM” EKLENTİSİYLE DAHA MI ETKİLİ OLUYOR? ☺

Merhaba değerli arkadaşlarım, son dönemde çokça duyduğum ve kulağımı ciddi şekilde tırmalayan fiilin yanına “değilim” eklentili cümle kurulması. Sizleri bilmem ama bu durum beni çok rahatsız ediyor. Dilimiz kullanışlı, kolay ve rahat bir dil iken niçin zorlaştırmaya çabalıyoruz? Konuşurken anlatım bozukluğu yapmak niye? Üstelik olumlu bir şey anlatmak isterken, cümleye olumsuz ifade eklemek neden?

Benim sıkça duyduğum anlatım bozukluğu hataları “görmüyor değilim, bilmiyor değilim, anlamıyor değilim, yapmıyor değilim, duymuyor değilim, gitmiyor değilim”… Örnek verecek olursam, görüyorum demek varken “Olanları görmüyor değilim” diye ifade etmek anlaşılır gibi değil. “Seni anlamıyor değilim” dediğinde kişi karşı tarafı anladığını söylemeye çalışıyor, oysa seni anlıyorum demek çok daha kolay.

Sizlerin de örneklerimden farklı “değilim” eklentisi olan sık sık duyduğunuz konuşmalar varsa web sitemde yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Anlatım bozukluğu olmaksızın konuştuğumuz ve çevremizde “değilim” eklentisi ile konuşanların azaldığı günler görmek dileğiyle… Sevgi ve sağlıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir