GURUP VE GRUP

Merhaba değerli arkadaşlarım bu yazıda tek harfin farklılaşması ile oluşan ve farklı anlama gelen gurup ve grup sözcüklerine değinmek istiyorum.

İlk olarak gurup sözcüğü, Arapça kökenli (ġurūb) bir kelime. Ay, güneş, yıldız vb. gök cisimlerinin ufkun altına inmesi, güneşin batması, çökmeye, yok olmaya yüz tutma anlamına geliyor. Dilimizde gurup etmek (güneş, batmak), gurup rengi (turuncuya çalan kırmızı) gibi kullanımlar mevcut (TDK Sözlük).

Grup sözcüğü ise, yine Fransızca kökenli (group) bir kelime. Birbirine benzer veya aynı cinsten olan şeylerin oluşturduğu bütün, küme, takım, ekip, kategori, görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, öbek anlamına geliyor. Dilimizde grup mobilya (benzer yapı ve görünüşteki elemanların kendi aralarında üst üste veya yan yana konulmasıyla elde edilen bir sistem mobilya), butik grup (az sayıda kişinin oluşturduğu grup), baskı grubu (bir işin yapılmasında, tamamlanmasında baskı oluşturan güç), medya grubu (bir merkeze, bir ortaklığa bağlı olan basın yayın organlarının tümü), oturma grubu (koltuk, kanape, sandalye, sallanan koltuk vb. mobilyalardan oluşan takım), mekân grupları (bir yeri dolduran ögeler) gibi kullanımlar mevcut.

Tek bir harfin farklılaşmasından ne olur ki demeyin. Dilimize özendiğimiz günler dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir