CAĞ VE ÇAĞ

Merhaba değerli arkadaşlarım bu yazıda tek harfin farklılaşması ile oluşan ve farklı anlama gelen cağ ve çağ sözcüklerine değinmek istiyorum.

İlk olarak cağ sözcüğü, dokuma tezgahında üzerine ip sarılan yassı makara, büyük bez torba, odanın köşesinde el yüz yıkamak ya da banyo yapmak için kullanılan yer, hamam, duş, banyo vb. yerlerde atık suyun akmasını sağlayan delik anlamına geliyor.

Çağ sözcüğü ise, zaman dilimi, asır, vakit, hayatın çocukluk, gençlik vb. dönemlerinden biri, dönem, devir, tarihin ayrıldığı dört büyük bölümden her biri, bir katmanın oluştuğu süre, bir şeyin elverişli, uygun zamanı anlamına geliyor (TDK Sözlük). Dilimizde çağ açmak (herhangi bir bakımdan öncekilerden farklı olan yeni bir evrensel gidişe yol açmak), çağ atlamak (büyük ilerleme sağlamak), çağı geçmek (eskimek, modası geçmek), çağın gerisinde kalmak (gelişmelere ve yeni düşüncelere uyum sağlayamamak, ayak uyduramamak), çağını aşmak (düşünce, tutum ve davranışlarıyla bulunduğu çağdan daha ileride olmak), çağı yakalamak (çağın gerektirdiği gelişmişlik düzeyine ulaşmak), çağ dışı (çağın gerisinde kalmış, çağdaş olmayan), altın çağ (en başarılı dönem), Antik Çağ (Eski Yunan ve Roma uygarlıklarının gelişip yayıldığı çağ), dijital çağ (bilişim çağı), askerlik çağı (mevzuata göre bir erkeğin askere alınma yaşı), atom çağı (atom enerjisinin insanlığın hizmetine girdiği çağ), ergenlik çağı (ergenlik), olgunluk çağı (insan hayatında beden ve ruhsal yeteneklerinin en yetkin olduğu dönem, olgunluk yaşı) gibi kullanımlar mevcut.

Tek bir harfin farklılaşmasından ne olur ki demeyin. Dilimize özendiğimiz günler dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir