VÂKIF VE VAKIF

Merhaba değerli arkadaşlarım, yazım ve telaffuzda düzeltme işaretiyle farklılaşan vâkıf ve vakıf sözcüklerinden bahsetmek istiyorum.

İlk olarak vâkıf sözcüğü, Arapça kökenli (vāḳif) bir kelime. Bilen, farkında olan anlamına geliyor. Bir şeyi vakıf durumuna getiren anlamı da var. düzeltme işaretiyle yazılıyor ve “a” harfi uzatılarak okunuyor. Dilimizde vâkıf olmak (bilmek, öğrenmek) kullanımı mevcut.

Vakıf sözcüğü ise, yine Arapça kökenli (vaḳf) bir kelime. Bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para; bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk ve paranın iade edildiği yer, birçok kişi tarafından kurulan ve toplum yararına çalışmayı ilke edilen kuruluş anlamına geliyor. Düzeltme işareti olmadan yazılıyor ve “a” harfi kısa olarak okunuyor. Dilimizde vakıf kurmak (belli bir hizmeti görmek için vakıf oluşturmak), vakfetmek (mal ve mülkünü satılmamak şartıyla bir hayır kurumuna adamak, bir şeyin bütününü bir işe vermek veya bağışlamak), vakıf malı (vakfa devlet veya kişilerden devredilen ve üçüncü şahısların kullanması mümkün olmayan mal), vakıf toprağı (vakfın mülkiyeti altında olan toprak veya arazi) kullanımları mevcut.

Keyifli ve verimli bir gün dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir