RESİF VE RESİM

Merhaba değerli arkadaşlarım bu yazıda tek harfin farklılaşması ile oluşan ve bambaşka anlama gelen resif ve resim sözcüklerine değinmek istiyorum.

İlk olarak resif sözcüğü, Fransızca kökenli (récif) bir kelime. Su yüzeyindeki sıra kayalar anlamına geliyor (TDK Sözlük). Dilimizde mercan resifi (yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 20° C‘nin üzerinde bulunan bölgelerde, kıtasal kenardaki adaların sığ sahillerinde, kalkerli bitkisel ve hayvansal organizmaların yığılımı) kullanımı mevcut.

Resim sözcüğü ise, Arapça kökenli (resm) bir kelime. Varlıkların, doğadaki görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kağıt, bez vb. üzerinde yapılan biçimleri, bunu yapmak için gerekli yöntemleri öğreten sanat, fotoğraf, bazı eşyadan ve işlerden alınan vergi veya harç anlamına geliyor. Tören, açık gösterge ve kesin sonuç anlamı da var. Dilimizde resim almak (bir şeyin resmini yapmak, resim çekmek, vergi ödetmek), resim çekmek (fotoğraf makinesiyle bir şeyin biçimini kağıda geçirmek), resim gibi (çok güzel), resim yazı (eski çağlarda, bazı uygar uluslarca kullanılan, nesnelerin yalınlaştırılmış resimlerine dayanan yazı, hiyeroglif), resmetmek (bir şeyin resmini çizmek, iz yapmak, işlemek, nakşetmek), resmigeçit (geçit töreni), resmikabul (kabul töreni), baskı resim (gravür tekniği ile yapılan resim, kazıma resim), canlı resim (bir hareketi parçalarına. Ayırıp bunların elle yapılan resimlerinin alıcıyla tek tek çevrilmesine dayanan ve gösterimde sürekli bir hareketi ortaya koyan film tekniği), robot resim (adli olaylarda tanığın tarifiyle şüphelinin görünümünü yansıtan çizgi resim), temsili resim (tahayyülde canlandırılmış resim) ve vesikalık resim (vesikalık fotoğraf) kullanımları var.

Tek bir harfin farklılaşmasından ne olur ki demeyin. Dilimize özendiğimiz günler dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir