GAZEL VE AZEL

Merhaba değerli arkadaşlarım bu yazıda tek harfin farklılaşması ile oluşan ve farklı anlama gelen gazel ve azel sözcüklerine değinmek istiyorum.

İlk olarak gazel sözcüğü, Arapça kökenli (ġazel) bir kelime. Divan edebiyatında 5-10 beyit arasında değişen, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerinin ikinci dizileri birinci beyitle uyaklı, genellikle lirik konularda yazılan nazım biçimi; Klasik Türk müziğinde belli bir kurala bağlı olmadan bir kişi tarafından sazlardan birinin eşliğinde söylenen, söyleyenin ses gücünü göstermesine de olanak veren müzik eseri anlamına geliyor. Sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı anlamı da var. Dilimizde gazel okumak (gazel söylemek, oyalamak veya kandırmak üzere boş sözler söylemek), gazel tutturmak (yüksek sesle şarkı veya türkü söylemek), gazel damarı (Gazel vb. icra ederken yüksek sesten dolayı ortaya çıkan boyun damarı), perde gazeli (Karagöz oyununda oyun başlarken Hacivat tarafından okunan gazel) kullanımları var (TDK Sözlük).

Azel sözcüğü ise, bir ekonomi terimi ve sunumun birkaç satıcı tarafından yapıldığı ve bu az sayıdaki satıcının birbirlerinin üretim kararlarından etkilendiği piyasa türü; oligopol anlamına geliyor.

Tek bir harfin farklılaşmasından ne olur ki demeyin. Dilimize özendiğimiz günler dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir