Merhaba değerli arkadaşlarım bu yazıda tek harfin farklılaşması ile oluşan ve farklı anlama gelen kod ve kor sözcüklerine değinmek istiyorum.
İlk olarak kod sözcüğü, Fransızca kökenli (code) bir kelime. Bir bilginin simgesi, bir bilgiyi ifade etmek veya bilgiye ulaşmak için kullanılan simge veya simgeler dizisi, harf, şifre anlamına geliyor. Dilimizde kod adı (kimliği gizlemek için kullanılan takma ad, kod ismi, herhangi bir kavramı tanımlamak için kullanılan başka bir ad), karekod (bilişim, yayımcılık, eğitim vb. alanlarda verilerin gizlendiği kare veya dikdörtgen biçiminde simge), gönderi kodu (faturası kesilen kargonun sistemde takibi için fatura üzerinde yer alan numara), posta kodu (göndericilerin alıcılara daha kolay ulaştırılmasını sağlamak için posta yönetimince kentlerin bölgelerine göre verilen sayılar), sektör kodu (bazı iş kollarında çalışmaların ve bürokratik işlemlerin çabuklaştırılması için verilen numara) kullanımları mevcut.
Kor sözcüğü ise, iyice yanarak ateş durumuna gelmiş kömür veya odun parçası, büyük acı, üzüntü veya sıkıntı, kırmızı renkli anlamına geliyor. Dilimizde kor dökmek (yanınca dayanıklı kor durumuna girmek), kor gibi (kıpkırmızı, ateş gibi), kor gibi yanmak (çok parlamak, büyük üzüntü çekmek), akkor (ışık saçacak beyazlığa varıncaya kadar ısıtılmış olan) kullanımları var.
Tek bir harfin farklılaşmasından ne olur ki demeyin. Dilimize özendiğimiz günler dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın.