İHLAS VE İFLAS

Merhaba değerli arkadaşlarım bu yazıda tek harfin farklılaşması ile oluşan ve bambaşka anlama gelen ihlas ve iflas sözcüklerine değinmek istiyorum. Bu sözcüklerin tek ortak yönleri her iki sözcüğün de Arapça kökenli olması.

İlk olarak ihlas sözcüğü, Arapça kökenli (iḫlāṣ) bir kelime. “A” harfi ince olarak okunuyor. Temiz, sevgi ve yürekten bağlılık, ibadetlerdeki içtenlik anlamına geliyor. Aynı zamanda Kur’an surelerinden biri.  

İflas sözcüğü ise, Arapça kökenli (iflās) bir kelime. “A” harfi ince olarak okunuyor. Borçlarını ödeyemediği mahkeme kararı ile tespit ve ilan olunan iş adamının durumu, müflislik, yenilgiye uğrama, değerini yitirme, görevini yapamama anlamına geliyor. Dilimizde iflas bayrağını çekmek (ticarette batmak, her şeyini yitirmek), iflas etmek (batmak, düşünce, iddia, tez vb. değeri düşmek), iflas davası (iflas işlerine bakan mahkemelerde açılan dava), iflas masası (iflas eden kişi veya kuruluşun alacak ve borçlarını belirlemeye aynı zamanda düzenlemeye yetkili birim), anlaşmalı iflas (batik durumunda alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları için aralarında yaptıkları sözleşme, konkordato) kullanımları var. 

Tek bir harfin farklılaşmasından ne olur ki demeyin. Dilimize özendiğimiz günler dilerim. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir